tiistai 19. marraskuuta 2013

"Pientä ja hidasta on kaikki maailman työ " (Pentti Saaritsa)

Yrittäjyyskasvatus on aihekokonaisuus, jonka tavoitteita ja sisältöjä on tarkoitus käsitellä yli oppiainerajojen.  Sen tarkoituksena on kasvattaa yhteiskuntaan aktiivisia yksilöitä. Yrittäjyyskasvatus on ollut nykyisen valtakunnallisen opetussuunnitelman (vuodelta 2004) kantavia  teemoja.

Koulussamme on otettu yrittäjyyskasvatus tosissaan.  Oppilaat ovat vierailleet paikallisissa yrityksissä, ala-asteella on ollut Yrityskylä-toimintaa, yrittäjät ovat esitelmöineet koulussa ja kaikkiin mahdollisiin yritysaiheisiin kirjoituskipailuihin on aktiivisesti osallistuttu (hienoja tuloksia saavuttaen).  Tämä kaikki on ollut  merkityksekästä ja kannatettavaa, sillä näinhän oppilaat ovat saaneet varsin realistisen kuvan yrittämisestä ammattina.

Ideaalitilanteessa oppilas oppii koulunpenkilläkin aktiiviseksi ja osallistuvaksi.  Kaikki koulussa opittava on tärkeää, niin tuleville yrittäjille kuin toisen palveluksessa työskentelevillekin. Mikään taito ei kehity yhtäkkiä vaan hitaasti ja vähitellen, päivä päivältä. Perustietojen  ja -taitojen pohjalta oppilas voi soveltaa ja hyödyntää koulussa oppimiaan tietoja ja taitoja uusiin haasteisiin sekä tulkita ja järjestellä uutta tietoa järkevästi  ja hyödyllisesti. Koulussa opitaan myös työntekoa ja vastuuntuntoa.  Ehkä asennekasvatus onkin tärkein asia yrittäjyyskasvatuksessa.  Myös ihmissuhdetaidot kehittyvät, kun opettelee koulussa tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Kun oppilas huomaa, että hänen tietonsa ja taitonsa vähitellen kasvavat, hän alkaa luottaa omiin voimiinsa.  Kenties hän voi silloin ajatella: "Tämä voisi tulevaisuudessa olla minun juttuni."

P.S.  Saimme eilen tiedon, että kaksi koulumme oppilasta on yltänyt kolmen parhaan eli palkittavien joukkoon Uudenmaan yrittäjien YKI-yrittäjyysaiheisessa kirjoituskilpailussa  (ties kuinka monentena vuonna peräkkäin)!  Palkinnot jaetaan 28.11. palkitsemistilaisuudessa Karkkilassa.  Onnea Elisalle ja Karoliinalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti